Vyberte stránku
Skleník svépomocí

Rekonstrukce obýváku svépomocí

Po 10 letech přišel čas na rekonstrukci obýváku od podlahy. Po této zkušenosti nechápu lidi, kteří žijí ve starém domě a jediná jejich rekonstrukce spočívá ve vymalování a položení nové podlahy. A ještě lamina. To fakt nestačí! Staré domy jsou skvělé, jen současný standard neodpovídá tomu, jak žili lidé před sto lety. Podlaha nebyla odizolovaná, počítalo se s tím, že se topilo dřevem a hodně větralo. I v zimě. Takže vlhkost z podlahy mohla přirozené odejít. Dnes? Podlahy vylité betonem na původní skladbu, koberce, lamina, lina. To vše vlhkost, která nemá možnost podlahou přirozeně odejít, prostě vejde do stěn. A problém je na světě. Chyby, které vám za pár let starý dům vrátí. Jako nám po 10 letech. Podlaha v obýváku se začala na několika místech zvedat. Taky byl občas v obýváku cítit pach starých domů. A to prostě nechcete.

27. ledna 2022 jsme vystěhovali obývák do jídelny. Sedačky bohužel neprošly dveřmi do kuchyně, tak skončily venku v posezení. A tím to celé začalo. Podlaha pryč, mirelon pryč a my začínám objevovat zajímavou skladbu podlahy. Hlína, kameny a vrstvička betonu, která působením vlhkosti popraskala a zvedla se. Spolu s betonem se zvedla i lamino podlaha. Škrábeme stěny. Pod nánosy barev se začíná ukazovat černá plíseň, která si hověla na úplně první vrstvě původní barvy. Tak takhle ne. Všechno pryč a pěkně znovu. Rozhodujeme se pro cestu zdravějšího domova.

Obývák po rekonstrukci
A máme skoro hotovo. Teď už jde jen o takové drobné dodělávky, které počkají. Někdy i několik let, znáte to. S rekonstrukcí je to jako s porodem. Když je po, na to zlé a špatné se velmi rychle zapomíná. Nám jedna místnost zabrala cca půl roku. Nyní jsme se pustili do kuchyně a jídelny. Zase pěkně od podlahy. Naší cestu můžete sledovat na mém instagramu.

Vše musí pryč

Vápenný štuk, žádné lepidlo. Přírodní penetrace a vápenná barva. Odizolovat podlahu, zateplit, rošt a dřevěné podlahové palubky. Porcelánové vypínače a zásuvky ABB Decento. Ty jsou designovou třešničkou a ozdobou celého prostoru. Zní to všechno jako hračka. Tu vykopat, tam oškrábat, nahodit, izolace, beton, rošt, podlaha, , nové rozvody, hotovo. Ale ono to tak není. Jestli rekonstruujete sami, připravte se i na to, že občas narazíte na skutečnosti, které vám časový i finanční plán rozboří jako domeček z karet. U starých domů je to snad pravidlem. Murphyho zákon.

A teď už rekonstrukce obýváku svépomocí ve fotkách.

komentáře

2 komentáøù

  1. Stáňa

    Hezky se vám obývák vyklubal. Potřebovali bychom něco podobného na chalupě, ale při víkendových návštěvách s půlhektarovou zahradou, která se musí sekat, jsme skončili otlučením vlhkých zdí v jedné místnosti…
    Hezký den

    Odpovìdìt
    • Jarmila

      Jestli mate na chalupě ještě dřevěnou podlahu, dávejte pozor při odstraňování latí. Dříve se trámy kladly přímo do hlíny a v ní byly vytvořeny vzduchové kanálky, kterými vše větralo, latě nehnily. Jen málokdo umí vyměnit staré latě za nové, kdy nerozboří tuto starou vzduchovou izolaci. Potom není potřeba žádný beton….

      Odpovìdìt

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *